Blog

BEST BUILDING CONCEPT

Ingenieursbureau voor comfort en energie in gebouwen

17/9 "EPB is geen garantie op een comfortabel gebouw"

De EPB (Energieprestatie en Binnenklimaat) regelgeving bestaat sinds 2006. Ondertussen kent iedereen in de bouwwereld de energieprestatie-verslaggever. Hij of zij zorgt dat het nieuwe gebouw voldoet aan de EPB wetgeving.

 

Een verslaggevers is zoals een journalist, of een notaris: hij doet verslag.

 

Voor uitgebreide analyses, optimalisaties, scenario-onderzoek, is er meestal geen tijd. Of geen geld. Want er zijn genoeg verslaggevers die voor een lagere prijs, het benodigde certificaat afleveren. De betere EPB verslaggever wordt zo uit de markt geprijsd.

 

Meer en meer zie ik (grote) projecten, waarbij het EPB verslag, ook de basis is voor het energieconcept en, nog erger, voor de beoordeling van het binnenklimaat.

 

De EPB software is echter niet bedoeld als ontwerptool. Je kan er geen exact energieverbruik meer berekenen, daarvoor zijn de aannames die de overheid heeft gebruikt, veel te rudimentair.

 

Je kan er ook geen comfortabel binnenklimaat mee garanderen. De EPB software geeft je enkel een boete, indien je de allerlaagste binnenklimaatklasse voor ventilatie niet behaalt.

 

Wie de achtergrond van deze binnenklimaatklassen een beetje kent, weet dat de allerlaagste klasse (IDA3 voor de ingewijden) nog wel toegelaten is, maar dat dit voor meer dan 30% ontevreden gebruikers zorgt. Eén persoon op drie in uw nieuw gebouw, zal klagen over 'te weinig lucht'.

 

Kortom: De EPB regelgeving is geen garantie op een aangenaam gebouw, zonder comfortklachten. Het is wetgeving om te zorgen dat de minimale isolatiepakketten en minimale ventilatiedebieten voorzien zijn.

 

Hoe bekom je dan wel een comfortabel gebouw met tevreden gebruikers?

 

1. Zorg vóór de eerste pennentrek, voor een Programma van Eisen (PvE) op het vlak van thermisch comfort, daglicht, binnenluchtkwaliteit,energieverbruik, ...

 

2. Zet dit PvE in het bestek en maak dit over aan alle bouwteampartners.

 

3. Simuleer in voorontwerp het gebouw via een dynamische simulatie om deze zaken te garanderen, rekening houdend met zonwering, opengaande ramen, variabele debieten, wijzigende bezetting,...

 

4. Simuleer een aantal scenario's om het energieverbruik te minimaliseren.

 

5. Bepaal daarna de nodige debieten en vermogens.

 

6. Bewaak tijdens uitvoering de principes van het PvE

 

7. Controleer na uitvoering het comfort met een officiële comfortmeting, registreer de regeling van de HVAC gedurende een langere periode, volg eventuele comfortklachten op.

 

 

Copyright © bestbuildingconcept 2017