Over ons

Visie en missie

In tegenstelling tot de collega's van andere bureaus, ligt de nadruk bij Bestbuildingconcept niet op de ultieme energiebesparing. Wél op een goed comfort en een gezond binnenklimaat met daarbij een laag energieverbruik. Daarom bouwen we toch kantoren, scholen en rusthuizen ?


In  de zoektocht naar een  zeer laag energieverbuik, worden er soms  grote compromissen gesloten op het vlak van comfort of (nog erger) het binnenklimaat.  Indien dit geweten is bij de opdrachtgever, is dit op zich geen probleem. Erger is het wanneer de problemen pas opduiken na oplevering van het gebouw.


Net daarom is Bestbuildingconcept opgericht door Geert Bellens.


Sinds 1997 is hij werkzaam als ingenieur. Het comfort, het binnenklimaat en het energieverbruik van gebouwen is steeds een aandachtspunt geweest in zijn carrière.

Na een eerste werkervaring bij de KULeuven, werd hij in 2003  de allereerste inhoudelijke medewerker van het Vlaams Instituut voor Bio-ecologisch bouwen en wonen (VIBE). Ecologisch bouwen, de invloed van bouwmaterialen op het binnenmilieu, de effecten van ventilatie,... deze zaken hebben sindsdien geen geheimen meer voor hem. Hij schreef toen ook het boek  'goed bouwen: gezond wonen' voor de Gezinsbond.


 

In 2005 stapte hij over naar studiebureau Cenergie. Daar rook hij zijn kans om de theorie om te zetten in praktijk. 2,5 jaar studies maken  met bijhorende werfopvolging waren heel leerrijk en hebben de basis gelegd voor Bestbuildingconcept. Hij werkte bij Cenergie onder meer rond passiefkantoren, grondbuizen, nachtventilatie, natuurlijke ventilatie, hybride ventilatie, ... en specialiseerde zich in gebouwsimulaties.


 

Tussen oktober 2007 en mei 2012 werkte hij bij de NV ASTRID (Het telecom-netwerk voor de hulp- en veiligheidsdiensten). Het was namelijk tijd voor nog meer praktijk. Bij ASTRID  was hij verantwoordelijk voor de infrastructuur van de datacenters en de civiele werken op het terrein. Het uitbreiden van het kritieke datacenter in Brussel  naar een redundantie Tier III was één van de hoofdopdrachten. Ook de organisatie van  de facilitaire diensten  voor de infrastructuur van het hoofdkantoor waren deel van de job.   


 

BESTBUILDINGCONCEPT

Ondertussen richtte hij in de loop van 2009 Bestbuildingconcept op met de missie om gebouwsimulaties aan te bieden voor een betaalbare prijs en op maat van de klant, zonder voorkeur voor gebouwconcept, hype, of bouwmateriaal.


Al gauw wordt de link naar bestaande gebouwen gelegd. Ook daar is het 'zichtbaar' maken en objectiveren van comfort en binnenklimaatparameters een blinde vlek in België. Na een forse investering in 2 sets van comfortmeters (PMV/PPD methode) , binnenklimaatmeters (T°, RV en CO2) en temperatuurloggers, zijn de comfortmetingen er dan bij gekomen als extra dienst in 2012. Al snel gevolg door luxmeters, ventilatiedebietmeters,smartmonitoring ... 


In 2016 is er een nieuwe vennootschap opgericht (METIZ bvba) om alle diensten voor bestaande gebouwen (metingen en monitoring) onder te brengen. 


In 2022 is METIZ bvba verkocht aan Van Roey Services. Bestbuildingconcept focust zich alleen nog op het aanleveren van dynmaische simulaties.